Странице

уторак, 30. јул 2013.

Pecanje klena

Pecanje klena je mozda i jedno od najinteresantnijih pecanja, iz razloga sto postoje tolike mogucnosti
menjanja nacina ribolova, mamaca i tehnika, da to nije slucaj ni kod jedne druge ribe.
Nabrojacu neke nacine i tehnike pecanja klena : pecanje varalicama i voblerima na varalicarskim stapovima,
pecanje stapovima na plovak i to koristeci sledeci izbor mamaca : keder, skakavac, crvici, dudinka, sljiva,
visnja, zito, kukuruz secerac, i da ovde stanem sa nabrajanjem jer sigurno ima jos mnogo mamaca koje
ce klen rado uzeti : pecanje musicarenjem na vestacke musice : pecanje vaser kuglom na vestacke musice,
pecanje na fider tehniku.
Tako da je stvarno veoma interesantno biti klenas. Ali to iziskuje sa druge strane da ste spremni da prevalite
i po vise kilometara hoda po reci trazeci idealna mesta za klena. Sto opet znaci da ne moze biti svako klenas,
jer bez predjene kilometraze retko ko se moze pohvaliti nekim bogatim ulovom.
Klena mozemo naci na svim mestim u recnom toku, ima ga i u plicacima i brzacima, kao i na mirnim i dubokim terenima.
Ovo je po meni neka uopstena prica o klenu kao ribi, uz napomenu da je lovostaj klena u periodu
15 aprila do 31 maja i tada nije dozvoljeno pecati ovu ribu. Ako vidimo da neko peca i zeli da odnese
ribu kuci trebamo pokusati uticati na kolegu da to nije u redu, jer samo tako mozemo ocuvati riblji fond
i za buduce generacije ribolovaca.
Bistro !!!!