Странице

понедељак, 12. август 2013.

Pecanje klena na kedera

Pecanje klena na kedera je jedan od meni intereantnijih nacina pecanja ove ribe. Kedere obicno hvatam
mrezicom blizu obale, ili gde ima dosta trave. Najbolji period za lov klena na kedera je rana jesen, barem po
nekom mom iskustvu.
Postoje i vise nacina pecanja klena na ovaj mamac, ja pecam iskljucivo na sistem sa plovkom.
Pecam stapom duzine 5 metara sa vodjicama, struna koju koristim je 0.18, plovak tezine 2-3 grama i udica
velicine 6.
Plovak mi u sustini sluzi samo vizuelno da znam gde mi je keder i zbog kontriranja, tako da model plovka
ovde ne igra nikakvu ulogu. Sto se tice dubine, podjednako sam imao dobre rezultate i u dubini od 50 cm, pa do i 2 metra. Najbitnija stvar po meni je pronaci gde se klen nalazi u datoj situaciji, vremenski period, boja vode i godisnji period.
Uglavnom mamac plasiram uz drugi kraj obale, i redje pecam u sredini reke. Najbolje sam prolazio ispred i iza brzaka, i nekako mi se cini da uvek ima vise klena na takvim mestima, nego u nekim skroz tisacima.

Znaci ako neko nije pecao klena na kedera, moj savet za pocetak je sledeci :
Stap od 5 metara, struna 018, plovak 2-3 grama i udica 6-tica. Tako namontirani nahvatate kedere, kacite ih od repa ka glavi, pocnete da bacate kedera uz drugu obalu na vise razlicitih pozicija, i uvidecete gde otprilike
klen uzima najbolje ovaj mamac, pa onda po mogucstvu trazite slicna mesta pretrazujuci reku.
Bistro !!!