Странице

понедељак, 19. август 2013.

Pecanje klena na kukuruz

Pecanje klena na kukuruz je moj omiljeni nacin pecanja ove ribe, iz razloga sto je vrlo slicno pecanju skobalja na plovak, inace mom omiljenom nacinu pecanja na plovak.
Jedina razlika po meni je velicina udice, koja je veca nego kada pecamo skobalja, i obicno pecam na velicinu 6-8.
Potreban nam je stap sa sprovodnicima od 4-6 metara, plovak gramaze 2 grama, struna promera 0.18mm
i udica kao sto sam rekao velicine 6-8. Mozemo pecati na kukuruz iz teglice, ali isto tako i na smrznuti kukuruz iz kesice, s tim sto je kukuruz iz teglice po meni dosta kvalitetniji i duze stoji na udici.
Prihrajivanje je takodje kukuruzom, i to mozemo sa obicnim prokuvanim kukuruzom.
Za prihranjivanje koristimo takozvanu ribolovacku pracku, u koju stavljamo manju kolicinu kukuruza i prackamo nekoliko metara iznad mesta gde zabacujemo plovak.
Mesta na kojima trazimo klena za pecanje na kukuruz su uglavnom tisaci pre i posle brzaka, sto se tice dubine tu nema pravila, klen se nalazi i u dubini od 40-50 cm, a i u dubinama i do 2-3 m.
Neko moje iskustvo je da u plicim delovima uglavnom pecam malo sitnije komade, dok u dubljim udaraju
veci klenovi, ali i tu nema pravila, tako da trebamo biti spremni i obazrivi uvek dok pecamo i da se nadamo
velikoj ribi.

Naravno za pecanje klena neophodno je preci i dobar deo reke, gaziti po reci i bacati uz krajeve reke.
Uglavnom na jednom mestu mozemo uhvatiti po nekoliko klenova i posle toga opada intenzitet udaraca, sto je pravi trenutak za promenu mesta, u povratku mozemo opet probati na mestu na kome smo upecali tih nekoliko komada i opet ocekivati udarce.
Desava se da kukuruz uzmu i dosta sitni klenovi koje obavezno vracam u vodu, tako da bih i vama preporucio da ako je klen sitan, isti vratite u vodu i tako zastite riblji fond.
Bistro !!!!