Странице

петак, 9. август 2013.

Pecanje spara na moru

Pecanje na moru je deo letovanja svakog ribolovca. Na moru mozemo vrlo uspesno pecati razne vrste riba,
ali nam je potrebno da odvojimo malo vise vremena za tako nesto, iz razloga sto za pecanje nekih vrsta riba
(cipal, iglica, brancin, itd.) zahteva profesionalni pristup ribolovu, kako od vrste stapova pa do vrste mamaca
i prihrane za ribu.
Ali pecanje spara moze ulepsati letovanje svakom ribolovcu koji se nije odlucio za profesionalni pristu pecanju dok je na odmoru. Spar je riba koju mozemo pecati bez problema u svakoj luci ili na otvorenom
moru. Spar ne zahteva nikakve specijalne pripreme sistema i slicnog.
Jednostavno potrebno je da imamo stap, plovak i udicu na njemu. Gramaza plovka nije toliko bitna, tako da
plovci variraju od 1-4 grama, udice standardna za skoro sve vrste riba 10-12 velicina, i to je to.
Mamac za spara moze biti i hleb, ali najbolje uzima meso skoljke koje mozemo naci na svakom kamenu u
moru. Jednostavno otvorimo skoljku izvadimo meso, isecemo na sitne komade i ulov je zagarantovan.
Sparovi su uglavnom sitni, do nekih 100-150 grama, ali uzimaju stalno, i uvek je dinamicno i interesantno.
Ja licno sparove vracam u more, i preporucio bih svima da ih vracaju, iz razloga sto je to riba tezine koja
bi trebala da se vrati.
Nadam se da ce nekome znaciti ovo, i  da ce imati neki interesantan ribolov na moru.
Bistro !!!