Странице

понедељак, 29. јул 2013.

Pecanje skobalja leti


Skobalj se podjednako dobro lovi i zimi i leti, mada ja mislim da je zima bolji period za pecanje skobalja i da se aktivnije tada hrani. Ali sada cemo se koncetrisati
na pricu oko pecanja leti kada su temperature vode visoke.
S obzirom da sa velikim temperaturama opada kolicina kiseonika u vodi, riba trazi brze i plice delove reka, gde je voda bogatija kiseonikom.
Tako da skobalja leti pecamo uglavnom (mada ima izuzetaka) u plicim i brzim delovima reka. Puno puta sam imao odlicne rezultate na prelivima ispred brzaka, ali isto
tako i u samim brzacima. U letnjim periodima skobalj najbolje uzima rano ujutru i kasno popodne. Mamac se ne razlikuje i koriste se isti mamci i zimi i leti.
Ja praktikujem da leti pecam petljasima ( stapovima bez sprovodnika i masinicama). Razloga je vise, jedan od njih je sto je vodjenje plovka i plasiranje mamca
mnogo preciznije ovom vrstom stapova, a i sam ugodjaj vadjenja ribe je daleko interesantniji i lepsi. Uglavnom se koriste stapovi duzine 6. 7 i 8 metara,
Tako da kada krenete da pecate skobalja leti, preporuka je da se trazi malo brza i plica voda, ali opet kazem postoje mesta i gde riba uzima leti i u mirnioj
vodi, ali je to dosta redje.
Bistro,