Странице

четвртак, 15. август 2013.

Pecanje cipla u Crnoj Gori

Pecanje cipla na moru je poseban dozivljaj, kako zbog toga sto je to riba koja je izvanredan borac, tako i zbog gustine morske vode, pa je samim tim i otpor pri borbi mnogo veci.
U Crnoj Gori sam pecao cipla u luci Bar, i to je mesto gde sam pecao ujedno i najvece komade. Ima i sitnijih primeraka, ali i kapitalnih od 3-5 kilograma.
Sto se tice sistema pecanja, i tamo sam ostao veran svojoj tehnici finog pecanja na plovak i imao solidne rezultate, ali su ljudi koji pecaju na jez sisteme imali bolje rezultate od mene. Ja licno idem logikom,  
50% manje ulova, ali da to bude na bas sportski nacin i onaj jedinstveni trenutak kada plovak mrdne, ja udarim kontru i stap ostane u mesto, kao da ste udarili u neku podmornicu ispod.
Necu pisati o jez sistemu jer smatram da je skroz nesportski nacin pecanja, iz razloga sto se vezuju i po 10 udice na sistem, tako da cu samo reci da bez problema mozete pecati na plovak i u Crnoj Gori na moru.
Sto se tice mesta u Luci Bar, skoro svako mesto koje je pogodno za pecanje, u smislu da stalno ne izlazi neki brod ili slicno, dace vam rezultat ako ste uporni i pridrzavate se pravila o pecanju i prihranjivanju cipla.
Preporucujem nesto jace sisteme, jer su stvarno dosta velike ribe tamo. Strunu ne bi trebali da stavljate ispod 0.18 nikako, a i udice bi trebale da budu jake, jer se desava da ispravi udicu. Meradov vam je takodje neophodan, jer rukom cete tesko uhvatiti cipla preko 2 kg.
I jos jedan moj savet, i ako vidite da neko vise peca na jeza od vas, ne podlezite tome, ostanite istrajni i uzivajte u pravom ribolovu. 
Bistro.