уторак, 20. август 2013.

Pecanje na moru

Da napisemo nesto o pecanju na moru. Pecanje na moru je itekako moguce i kada ste na odmoru, uz neke savete koje mozete iskoristiti.
Ovde cemo pisati o pecanju na moru, na bilo kom mestu da se nalaztite, jer su veoma slicni ako ne i isti sistemi i nacini pecanja. Prvo bih napisao nesto o pecanju u lukama koje se nalaze u mestima gde letujete ( za one koji imaju tu srecu da imaju neku luku u mestu letovanja).
Luka je mesto gde dolazi veliki broj raznih riba koje prate ribarske brodice koji dok se vracaju usput ciste mreze i stalno bacaju hranu iza sebe, tako privlaceci veliki broj jata riba, po mom iskustvu najvise Cipla, ali 
i ostalih vrsta riba ( spara, iglica, orada, brancina...). Tako da je to idealno mesto za ribolov, kako zbog gore
navedenog tako i zbog toga sto tu po pravilu nema kupaca. Najbolje rezultate mozemo postici ako se opredelimo za pecanje Cipla, jer on ulazi u najvecim jatima, najbolji je borac i udaraju uglavnom komadi od
300-1000 gr. Sistem za pecanje cipla je veoma jednostavan ako ste pecali na lake plovkaroske sisteme.
Potreban vam je stap od 6-7 metara bez vodjica ( moze i sa vodjicama, ali je prava stvar petljas), plovak od 1 grama ( koji treba biti perfektno izbalansiran) i udica velicine 10-12. Prihranjivanje je neophodno, najbolje je obicnim bajatim hlebom uz dodatak konzerve sardele. Hranu bacamo cesto, ali po malo da bi zadrzavali jato cipla koje se nadje u blizini. Cipal uzima veoma oprezno tako da moramo biti maksimalno skocentrisani i reagovati i na najmanji neprirodni pokret plovka, nekada ce plovak samo zatreperiti i tada takodje trebamo kontrirati, a ne cekati da plovak uvek skroz potone. Takodje ne treba pecati na punu duzinu stapa, vec 1-2 metara blize zbog pravilne i brze kontre koja je jedna od najbitnijih stavki u pecanju cipla. Ako se sve ovo ispostuje, rezultat bi trebao biti u nasu korist, tj. trebali bi da imamo solidan ulov ove lepe ribe.
Ako pak ne zelimo da se preterano posvetimo svemu ovome, a da ipak nesto pecamo na odmoru, uvek mozete na ovakav sistem staviti parce mesa iz skoljki, ili morskog crva ( ima u prodavnicama) i pecati spara koji se takoreci i sam upeca, tako da neko preterano balansiranje plovka, hranjenje i kontriranje nije potrebno.

Sto se tice pecanja na otvorenom moru ( ako nema luka, ili neko ne zeli da peca u luci ), vazi sve ovo isto, s tim sto naravno moramo naci mesto gde nema kupaca ( stene ili nesto slicno) i tamo primeniti sve ovo gore navedeno, ako trazimo i pokusavamo da upecamo cipla, ili manje od svega toga ako pecamo neku drugu ribu,tj. onu koja naidje. Licno sam manje uspeha imao na otvorenom moru, mada nije pravilo i sve zavisi od mesta do mesta. Po meni bilo gde da odlucite da pecate, trebate pristupiti maksimalno pedatno i ozbiljno, i nadati se ulovu.
Sto se tice pecanja nocu na plovak, i tu nema pravila, postoje mesta gde riba uzima nocu, a postoje mesta gde nece da pipne. To sam licno doziveo u Platamoni u Grckoj gde radi nenormalno nocu na ampule, dok u Paraliji nocu je totalni promasaj i riba je skroz neaktivna. Znaci morate probati i videti da li ima svrhe, a kada riba hoce nocu da radi, to je potpuni pogodak, nema vrucine i sve je mirno, prelepo.
Nadam se da ce neko citajuci ovo dobiti volju da peca na moru, i ulepsa svoj odmor.
Bistro !!!!