петак, 9. август 2013.

Pecanje belice

Pecanje belice je po meni ribolov koji je svima nama bio neki pocetak, i neko upoznavanje tajni ribolova.
Belica je riba koja je veoma laka za pecanje i veoma rasprostranjena riba.
To je riba koja ne raste mnogo, tako da su primerci koji se pecaju uglavnom od 20-70 grama.
Belica je riba koja obitava uglavnom u povrsinskom sloju vode, i u jatima, tako da je veoma lako naci mesto pogodno za pecanje ove ribe. To treba da budu uglavnom mirna i tiha mesta pored obale.
Za pecanje ove ribe se koriste uglavnom stapovi bez masinica i ne prevelike duzine, od 3-4 metra.
Plovci koji se koriste su u rasponu od 0.2-0.8 grama, a udice velicine 20-24, sto je sitnija udica bolji su rezultati pecanja.
Znaci idealan sistem za pecanje belice bi izgledao : stap od 4 metara, plovak 0.4 gr., udica velicine 22.
Sto se tice mamaca, najrasprostranjenije je pecanje belice na crvice, mada tvrdim da uvek bolje rezultate
mozete postici pecajuci na hleba, ali posto je to veoma aktivno pecanje, jer su udarci cesti, onda je ipak
crv pravi izbor. Stavljamo iskljucivo jednog crva, i puno puta se desi da na jednog crva upecamo i po vise
komada ove ribe.

Prihranjivanje belice je takodje potrebno, bilo da je to kupovna hrana ili neka kombinacija bajatog hleba pomesana sa malo crvica. Uglavnom hranjenje je cesto, ali sa minimalnom kolicinom hrane. Jedna kuglica
velicine ping pong loptice je dovoljna za nekih 15-20 minuta pecanja, kada mozemo opet baciti jednu kuglicu.
Ovo je nesto osnovno o pecanju belice, pa se nadam da ovaj tekst izazove interesovanje i kod nekog
ko nije uopste nikada pecao. Jer bolji pocetak od pecanje belice ne postoji, minimalan nivo znanja, minimalna potrebna oprema, a maksimalan ulov.
Bistro !!!!