Uhvati i pusti, nesto sto svakog pravog i iskrenog ribolovca cini najsrecnijim u datom trenutku. Osecaj da ste
pobedili ali ipak vratili zivot ribi. Za pravo sportsko pecanje koriste se udice bez povratnika, tako dajemo
ribi vece sanse da se oslobodi udice, a i povredjivanja ribe su svedena na minimum. Ali ribu mozemo povre-
diti i kasnije, tako da cu vam opisati kako ja postupam sa ribom koju upecam, a koju zelim sacuvati do kraja
dana radi slikanja.
Kada vadim ribu iz vode, cuvarku obavezno drzim za oba kraja ( pletenu i minimum od duzine 2 metra) kako ne bih savijao ribu i ostetio peraja. Ribu postavljam na meki tapacirani podmetac iz koga je vadim
od repa ka glavi, jer ako je uhvatite za glavu, ona kad vidi suncevu svetlost neminovno je bacakanje koje
dovodi do povredjivanja ribe. Odmah po stavljanju u cuvarku riba je na bezbednom i nepovredjena.
To je neki proces koji ja koristim po ulovu ribe koju zelim da sacuvam neko vreme, da li je to zbog slikanja
ili cekanja da naidje sin i vidi ulov, nije toliko bitno, koliko je bitno da riba bude vracena u vodu.
Jos lepsi i sigurniji nacin da ne ostetimo ribu je taj, da ribu odmah po zavrsenoj borbi i nasoj pobedi, vratimo
u vodu, pazljivo vadeci udicu, i pokusati skroz smanjiti povredjivanje ribe.
Cak postoji i sprej, koji se koristi da se riba kada se izvadi naprska njime na mestu uboda udice, i time
pomaze da rana brze zazdravi.
Nadam se da ce sve vise i vise ribolovaca poceti da primenjuje ovaj metod pecanja, sto ce se definitivno
odraziti na celokupni riblji fond u narednim vremenima. Time ne samo da cinimo pravu stvar za ribe, vec
i za nasu decu i buduce generacije koje ce imati lepe uslove za pecanje.
Jos jednom da napomenem, krenimo prvo od sebe, a onda opomenimo i pokusajmo da uticemo na ribolo-
vce oko nas.
Bistro !!!
pobedili ali ipak vratili zivot ribi. Za pravo sportsko pecanje koriste se udice bez povratnika, tako dajemo
ribi vece sanse da se oslobodi udice, a i povredjivanja ribe su svedena na minimum. Ali ribu mozemo povre-
diti i kasnije, tako da cu vam opisati kako ja postupam sa ribom koju upecam, a koju zelim sacuvati do kraja
dana radi slikanja.
Kada vadim ribu iz vode, cuvarku obavezno drzim za oba kraja ( pletenu i minimum od duzine 2 metra) kako ne bih savijao ribu i ostetio peraja. Ribu postavljam na meki tapacirani podmetac iz koga je vadim
od repa ka glavi, jer ako je uhvatite za glavu, ona kad vidi suncevu svetlost neminovno je bacakanje koje
dovodi do povredjivanja ribe. Odmah po stavljanju u cuvarku riba je na bezbednom i nepovredjena.
To je neki proces koji ja koristim po ulovu ribe koju zelim da sacuvam neko vreme, da li je to zbog slikanja
ili cekanja da naidje sin i vidi ulov, nije toliko bitno, koliko je bitno da riba bude vracena u vodu.
Jos lepsi i sigurniji nacin da ne ostetimo ribu je taj, da ribu odmah po zavrsenoj borbi i nasoj pobedi, vratimo
u vodu, pazljivo vadeci udicu, i pokusati skroz smanjiti povredjivanje ribe.
Cak postoji i sprej, koji se koristi da se riba kada se izvadi naprska njime na mestu uboda udice, i time
pomaze da rana brze zazdravi.
Nadam se da ce sve vise i vise ribolovaca poceti da primenjuje ovaj metod pecanja, sto ce se definitivno
odraziti na celokupni riblji fond u narednim vremenima. Time ne samo da cinimo pravu stvar za ribe, vec
i za nasu decu i buduce generacije koje ce imati lepe uslove za pecanje.
Jos jednom da napomenem, krenimo prvo od sebe, a onda opomenimo i pokusajmo da uticemo na ribolo-
vce oko nas.
Bistro !!!