понедељак, 5. август 2013.

Pecanje skobalja u Jablanici


Jablanica je jedna od manjih reka. Jablanica krece negde kod sela Medvedja, a uliva se
u Juznu Moravu kod sela Lipovica, na nekih 30 km od Nisa.
Riblji fond Jablanice je dosta siromasan, ali uvek ima klena i skobalja. Skobalj ulazi
iz Morave u Jablanicu na mrest, i tada je strogo zabranjeno pecanje, i sam se trudim
da ukazem ljudima na to.
Ali ovde cu vam opisati ribolov u Jablanici u zimskom periodu jer tada reka ima dosta
vode, sto nije slucaj leti. Kao sto sam rekao to je veoma mala reka, sirine nekih
10 metara. Tako da ja pecam iskljucivo petljasima u ovoj reci, i to stapovima duzine
5-6 metara. Prihranjivanje skobalja u Jablanici je specificno, iz razloga sto je
voda uglavnom mirna i tiha, i zbog toga izbegavam da bacam vezane bombe od hleba, vec
prihranjujem kako se popularno zovu, ljigavim bombama od hleba.
Sistem na koji pecam je najosetljiviji moguci, sa sto tanjom strunom ( 0.10-0.12),
plovcima od 0.5 do 1 gram, i udicom velicine 14. Veoma je bitno da budemo tihi i poku-
samo da izvucemo ribu sa sto manje buke. Riba u ovom periodu u Jablanici radi veoma
lepo tokom celog dana, naravno u intervalima, kao i u drugim rekama kad je rec o skobalju.
Neretko se desi da dok pecam skobalja naleti i po neki lep klen. Tako da je jos interesa-
ntnije kada se nadate jos nekoj vrsti ribe.

Najbolja mesta za pecanja skobalja u Jablanici su u delu oko sela Konjino ( u gornjem
delu reke) i oko sela Zivkovo u nekom srednjem toku ove reke. Odlicne rezultate sam po-
stizao i na samom ulivu kod sela Lipovica.
Eto malo sam vam pisao i o ovoj maloj reci, ali vrlo lepoj za pecanje.
Bistro !!!