Nocno pecanje je veoma interesantan nacin pecanja, malo tezi od pecanja danu, ali pecanje koje ima
svoje drazi i prednosti. Prednost nocnog pecanja ( pogotovo leti) je prijatna temperatura u odnosu na
vrelinu dana, uglavnom vreme bez vetra, koji iako duva u toku dana pridvece polako staje, da bi kada
padne noc skoro uvek skroz stao, tisina u reci, nema motora koji crpu vodu za navodnjavanje a i uglavnom
Malo je teze pecati nocu ( pogotovo za manje iskusne ribolovce) iz vise razloga. Jednostavno dan je dan,
nocu moramo biti obavezno opremljeni lampom ( najbolje onom koju stavljamo na glavu, da bi nam ruke
bile skroz slobodne), i moramo izabrati mesto gde nam nece smetati grane iznad nas i gde ce nam biti olaksano pecanje.
Obicno za pecanje nocu biramo mesto gde pecamo i danju, i uglavnom su to mirniji i malo dublji tokovi
reke, gde riba voli da boravi nocu.
Neko pravilo je da ako nam riba koliko toliko uzima mamac u toku dana, a najbitnije pridvece, trebali bi
da imamo rezultate i pecanjem nocu na ampule.
Neko moje iskustvo kaze da riba obicno krene da uzima jedno pola sata nakon prvog mraka, i intezivno
uzima do nekih 22h, kada sledi pauza, a onda se mozemo nadati sledecoj seriji negde posle 24h, i tada
riba moze da uzima neko vreme, a po nekada i do jutra.
Za pecanje nocu koristimo klasicne sisteme koriscene u toku dana, samo sto osim klasicne antene, na njeno
Ampule za nocno pecanje su istog oblika kao i obicne antene na plovcima, koje kada ih prelomimo pocinju
da svetle i omogucavaju da vidimo udarac ribe. Postoje ampule vise debljina, ali se najcesce koriste one
promera : 1,5mm, 2mm i 3mm. Najcesce su zelene i crvene boje, mada ja licno koristim iskljucivo one zelene boje.Jednom aktivirana ampula traje 12h i posle toga se baca. Nije preporucljivo prelomljavati ampullu zubima, jer moze doci do izlivanja tecnosti u ustima ako preteramo sa stiskom, tako da to treba raditi iskljucivo rukama.
I da napomenem da ovaj nacin pecanja je tezi od dnevnog, tako da je potrebna malo vezba za one koji
nisu pecali nocu.
Nadam se da ce neko citanjem ovog teksta dobiti volju da se oproba i u ovom nacinu pecanja.
Bistro !!!