среда, 31. јул 2013.

Iskustva sa reke Pinios u Grckoj


Pinios ili Pinjos kako je mi zovemo, je jedna od najpoznatijih reka u Grckoj. Ne prodje
nijedan odmor da barem jednom ne odem na pecanje u ovu izvanrednu reku.
Reka Pinjos se uliva u Egejsko more negde u blizini turistickog mesta Nei Pori, ali je
u gornjim delovima bogata recnom ribom, i to klenom, skobaljem, mrenom i ostalim vrstama.
Moje pecanje se odvija uglavnom na istom delu reke, a to je na putu za Larisu. Bilo da
letujete u Paraliji, Leptokariji ili Nei Poriju ( koji je i najblizi reci, nekih 30-tak
kilometara) mozete stici do ove reke i mesta koje cu vam opisati i preneti utiske sa
pecanja.
Da uzmemo najudaljenije mesto od Reke Pinjos a to je Paralija ( oko 80km) veoma je lako
stici do reke Pinjos. Pratite putokaze za Larisu ( bilo da koristite celim putem auto put
ili da idete magistralom ( za one koji su vec bili, za one koji prvi put preporucujem
auto put, gde cete pak morati da platite 2 drumarine u iznosu od po 3 eura. Druga
putarina je na nekih 10-tak kilometara ispred mesta za pecanje. Znaci kada prodjete
drugu putarinu na putu za Larisu, nailazite na most preko pruge i dole cete videti
reku Pinjos. Nastavljate da vozite sve dok ne vidite sa desne strane tezge sa prodajom
suvenira. Tu se zaustavljate i nailazite na crkvu koja je veoma poznata i posecena
od strane turista. Vrlo brzo cete videti most preko reke, na slici je upravo taj most.
Kada ste stigli do mosta, na pravom ste mestu. Iznad mosta ( uzvodno) je mirniji i dublji
deo reke gde ima u izobilju mrene i klena. A ispod mosta ( nizvodno) je brzi tok reke
bogat skobaljom, siljkom i sljivarom.
Posto sam vec pisao o pecanju ovih vrsta riba, reci cu samo da se ovde ne razlikuje
nacin pecanja, i da je sve isto kao i kod nas. Trebamo odabrati mesto za koje smatramo
da je odgovarajuce i poceti ribolov. Licno ja sam imao izuzetne rezultate pri pecanju
skobalja i mrene. Dok se u pecanju klena nisam oprobao ( nisam imao vremenea), ali su
mi drugovi pricali da ima izuzetnih primeraka.
Ribolov u Grckoj je dozvoljen i nikada nisam imao problema, razgovarao sam i sa policijom
koja cesto odmara u hladovini..:)
Naravno i tamo se moramo pridrzavati pravila, i pecati iskljucivo na jednoj udici i po-
stovati lovostaj odredjene vrste ribe.
Nadam se da ce se neko odluciti da poseti ovu reku i da dozivi neko prijatno iskustvo na
njoj.
Bistro !!!!