недеља, 28. јул 2013.

Pecanje skobalja


Ribolov je jedan od najlepsih i najzdravijih sportova. Stalno smo okruzeni prirodom i interesantnim dogadjajima na reci. Sa velikim iskustvom i stazom od preko
25 godina, nadam se da cu vam pomoci u vasim buducim pokusajima da upecate jednu od najatraktivnijih riba za sportsko pecanje.
Skobalj je veoma atraktivna riba za pecanje iz vise razloga. Kada uzima mamac moze se upecati lepi broj ovih riba, a borba sa njima je vrhunac plovkarenja.
Skobalj nastanjuje sve tokove reka, ima ga u dubinama, plicacima, brzim tokovima reka kao i u sporijim tokovima. Poenta je pokusati odrediti u datom trenutku
gde se on nalazi.
Sada ce mo se zadrzati na uopstene stvari o skobalju, a kasnije ce mo se baviti pecanjem skobalja u odredjenim vremenskim periodima.
Skobalj se peca uglavnom na bolonjezima ( stap sa sprovodnicima i masinicom)plovcima od 1-10 gr. Stapovi koji se koriste variraju u duzini od 4-7 metara. Mada postoje i situacije gde mozemo pecati
i petljasima, tj. stapovima bez sprovodnika i masinica. Na tim stapovima je jos lepsi dozivljaj pecati, lepse se oseca riba, a i dosta smo brzi kada pecamo ovom
vrstom stapova.
Najlon ili struna koju koristimo za pecanje skobalja se krece u promeru 0.12-0.16 mm. Sto je tanja struna to su veci izgledi za uspesno pecanje. Ja uglavnom koristim
strunu debljine 0.12 mm, osim u slucajevima kada situacija zahteva nesto deblju strunu, ali o tome kasnije. Plovci kao sto sam reko idu od 1-10 grama, sto takodje
zavisi od mesta koje smo izabrali za pecanje. Udice koje koristimo za pecanje ove ribe se krecu u promeru 8-16. i moj omiljeni izbor su udice renomiranog proizvodjaca
udica, firme GAMAKATSU, u 90 % slucajeva pecam udicom velicine 12, serija 1013b. Primama za pecanje skobalja igra takodje veoma bitnu ulogu, ali ce mo i o tome u
posebnom postu o primami skobalja. Nema nekih izricitih pravila kada je u pitanju period dana kada skobalj uzima hranu, tako da mozemo ocekivati tokom celog
dana da skobalj u jednom trenutku pocne da uzima mamac, i to je uglavnom u serijama od po nekoliko komada.Isto tako nije retko da vidimo ribu kako se presijava
ispod naseg plovka i mesta gde pecamo, ali jednostavno skobalj nije uvek zainteresovan za hranu, tako da iako je tu desava se da nema rezultata, tj. da nemamo
ribu na udici.
Skobalj se peca ISKLJUCIVO na jednoj udici, i sve ostalo se smatra za krivolov, i protiv toga se moramo svi boriti, i pokusati da uticemo na nesavesne ribolovce
da to nije dozvoljeno, kao i koriscenje drugih pomagala u vidu, mrezica i slicnog.
Lovostaj skobalja je propisan zakonom, i ovu ribu nije dozvoljeno pecati u periodu od 15.aprila do 31. maja. Zasto je to tako ce mo isto u nekoj od sledecih tema
vezanih iskljucivo za pecanje skobalja, kao moje ( a i vecine ribolovaca koji pecaju na plovak) omiljene ribe za pecanje na plovak.
Za sada toliko, kao neki uvod u upoznavanje ove vrste ribe.
Bistro !!!!!