уторак, 30. јул 2013.

Prihranjivanje sljivara

Sljivar je jatna riba, i kao takva je vrlo zahvalna za pecanje. Tako da ako uspemo da zainteresujemo ovu vrstu ribe prihranom, mozemo ocekivati lepe rezultate.
Sto se tice vrste prihrane za sljivara najbolje rezultate daju mesene bombe od obicnog hleba, kao i najcesce
koriscena metoda koju cu sada pokusati da objasnim.
Radi se o kombinovanju kupovne hrane ( postoje specijalizovane hrane za pecanje bele ribe ) sa glinom za pecanje, starim hlebom i crvicima.
U vecu kofu koju imamo za spremanje hrane dodajemo 1kg kupovne hrane za belu ribu, oko 3 kg gline (koja steze hranu, a i pravi vecu kolicinu koja ne gubi na mirisu),
1 bajati navlazeni hleb, i sve to pocinjemo da mesamo uz dodavanje odredjene kolicine vode ( prateci zgusnjavanje hrane odlucujemo koju kolicinu vode dodajemo) i
mesamo dok ne dobijemo hranu koja je homogena i sa kojom mozemo praviti kugle velicine pesnice, a da se pritom hrana ne raspada na manje delove. Kada smo dobili
takvu masu dodajemo oko 1/2l crvica. Tako dobijena prihrana je spremna za hranjenje mesta.
Za pocetak pecanja pripremamo oko 5-6 kugli velicine pesnice i prihranjujemo prethodno izabrano mesto. Hranu bacamo pravo ispred nas, da bi centar zbivanja i
udaraca ribe ocekivali nekih 4-8 metara nizvodno od bacene hrane. U toku ribolova povremeno opet prihranjujemo mesto, bacanjem po 1-2 kugle na svakih sat vremena.
Pored ovoga mozemo i dodavati same crve ( prackanjem, tj. izbacivanjem odredjene kolicine crva ribolovackom prackom). Crve plasiramo 3-5 metara uzvodno od mesta
gde smo bacali kugle umesene hrane, iz razloga sto voda crvice lakse i brze nosi nego cvrstu hranu koja pada na dno i potrebno joj je duze vreme da se raspadne.
Nadam se da ce ovo pomoci buducim ribolovcima koji pozele da se oprobaju u pecanju ove atraktivne i veoma borbene ribe.
Lovostaj na sljivara je u periodu od 15 aprila do 31 maja i tada bi svi trebali da se pridrzavamo toga i ne pecamo ovu vrstu ribe, pa i posavetovati ostale ribolovce ako vidimo da pecaju i nose ribu, da to ne cine, jer samo tako mozemo sacuvati riblji fond.
Bistro!!!