Skobalj je vrsta ribe koja uzima raznoliku hranu. Glavni mamci za pecanje skobalja su : Francuski hleb, obican domaci hleb, crvici i trava.
Fransuski hleb je vrsta specijalnog hleba napravljenog iskljucivo za pecanje. Pakuje se u najlonske kesice ( obicno po dva parceta) a moze biti i u vidu
cele vekne. Priprema francuskog hleba je vrlo jednostavna. Potreban je komad pamucne krpice, koja se namokri vodom, potom se lepo icedi skoro sva voda iz krpice, i
u tako vlaznu krpicu stavljamo parce francuskog hleba. Po mom iskustvu jos je bolje da tako umotan hleb onda stavimo u najlon kesu, i lepo zamotamo. Za nekih
3-4 sata imamo savrseno pripremljen hleb za pecanje, koji stoji veoma dugo na udici, pa cak ne spada i kada udarimo kontru.
Isto tako kao odlican mamac ( pa cak nekada riba i bolje uzima) se pokazao obican domaci beli hleb. Kod ovog hleba nemamo proces pripreme, vec iz kupljenog
hleba vadimo sredinu, koju obavezno cuvamo u kesi ( da se hleb ne bi susio), i namestamo hleb na udicu u obliku takozvane ruze, tj. omanje parce sredine
stiskamo u dno udice (usi), dok deo prema vrhu udice ostavljamo nestisnut.
Crvici su takodje mamac koji skobalj rado uzima, pogotovo kad se i prihranjuje mesanom hranom a ne bombama od bajatog hleba ( o tome ce biti reci u postu o prihrani
skobalja). Na osnovu nekog mog dugogodisnjeg iskustva, najbolje rezultate sam imao na 2 crvica, mada to zavisi i od velicine skobalja koga pecamo. Crvice cuvamo
u plasticnim kutijama, u kojim imamo i brasna, ili neku hranu koju koristimo za prihranu, i obavezno cuvamo u hladovini, jer na velikim vrucinama crvici mogu za 2 sata
da budu mrtvi.
Sto se tice trave, to je veoma rasprostranjen mamac, a najvise se peca sa ovim mamcem na Drini. Postoji prirodna trava za lov skobalja i vestacka trava.
Prirodna trava se nalazi u samoj reci, gde se i skuplja za pecanje, i skobalj najbolje uzima taj mamac u periodu od juna pa do kraja oktobra, kada ima dosta
trave u reci, i ona mu tada predstavlja idealnu prirodnu hranu. Za pecanje na travi se obicno koriste udice sa okcem ( musicarke), zbog efikasnijeg namestanja
trave i njenog lelujanja u reci.Trava treba da bude mlada i svetlo zelene boje.
Vestacka trava se obicno dobija iz itisona, iz kojis se izvlace niti koje se sortiraju i u dodiru sa vodom podsecaju na prirodnu travu iz reke. Sa napomenom da
je prirodna trava mnogo bolji mamac od vestacke.
To su osnovni mamci za pecanje skobalja, dok se nekad desavaju i neke nepredvidjene stvari, tako da sam ja imao 4-5 lepih komada, koji su udarili na bombere koje
sam bacao loveci tog dana klenove. Uopsteno pecao sam puno puta klenove na bombere, ali nikada nisam imao skobalja, toga dana je nesto uticalo da se zainteresuju
i za taj vestacki mamac, napravljen pre svega za lov klena.
Lovostaj skobalja je propisan zakonom, i ovu ribu nije dozvoljeno pecati u periodu od 15.aprila do 31. maja.