Skobalj je riba koja boravi podjednako u brzoj i sporoj vodi. Tako da ga mozemo pecati na razlicitim mestima. Ovde cemo se pozabaviti sa nacinom pecanja skobalja
u brzim vodama, brzacima, prelivima i slicno.
Nekada davno kada sam pecao kao dete vazila su neka druga pravila za pecanje skobalja. Na primer, zimi je bilo nezamislivo pecati skobalja sa tezim plovkom od 1-1,5gr.
dok sada skobalja pecamo i zimi u brzim vodama, sa plovcima od 5 do cak 10 grama ?
Sto znaci, da nam za pecanje skobalja u brzim tokovima reka, brzacima, treba nesto jaci stap sa sprovodnicima i masinicom, idealna duzina stapa je 5-6 metara.
Struna u ovom slucaju treba da je nesto jaca, ali ne predebela jer je skobalj veoma obazriva riba. Naljbolje resenje po meni je kvalitetan najlon debljine 0.16mm.
U zavisnosti od brzine vode koristimo plovke odredjene gramaze, sto je jaca voda ide tezi plovak i obrnuto. Skobalja mozemo pecati u klasicnom brzaku ( gde voda bas
ne juri preterano) i u tom slucaju mozemo koristiti nesto duzi predvez ( koji inace ja ne koristim nikada) da bi mamac lepse isao blizu dna, a da ne zakacuje kamenje.
Kao sto ga mozemo pecati u brzaku, mozemo ga pecati i ispred pocetka brzaka ( takozvani preliv) gde je takodje voda brza, ali i nesto dublja nego u brzaku, tako da riba
koja je u brzaku u jednom trenutku odluci da napusti brzak i da udje u malo mirniju i dublju vodu, i tu mi cekamo udarce.
Za pecanje u brzoj vodi se takodje koriste i zapreke. Na odredjenim mestima mozemo naici i na prirodne zapreke, ali uglavnom su to zapreke koje mi ribolovci sami
pravimo na licu mesta. Za pravljenje zapreka se koriste dve sipke od armature ( 10-tka) koje su visoke nekih 1,5 metra. To je dovoljna duzina jer se zapreka postavlja
obicno na mestima gde je dubina do 80 cm. Sipke se nabijaju u vodu i ostavljaju da vire iznad vode nekih 40-50 cm. Razmak izmedju sipki je oko jednog metra, i u
tom delu se stavljaju pripremljene grane koje se slazu jedna po jedna. Kada se to odradi, dobijamo smireniju vodu i trag u kome pecamo, i u kome se plovak lepse
ponasa, a i ujedno je i ribi lakse da uzme plasirani mamac.
U svakom slucaju izazov je pecati skobalja u brzim delovima reka, i nadam se da ce vam ovo pomoci da uspesno pecate ovu divnu ribu.
Bistro !!!!