понедељак, 29. јул 2013.

Pecanje mrene


Mrena je jedna od najaktraktivnijih riba za pecanje. Ima vretenasto telo i par izrazenih brkova. Mrena najcesce boravi u srednjem toku reke gde je dno sljunkovito.
Leti mrenu mozemo pronaci u plicim delovima reka, brzacima, prelivima, gde je dno izrazeno kamenito i gde ona boravi tokom celog dana. Zimi se mrena povlaci u
mirnije i dublje delove reke, i uglavnom su to veca jata mrena.
Mrenu mozemo uspesno pecati i zimi ileti.
Pribor potreban za pecanje mrene se sastoji iz sledeceg : Stap koji nam je potreban je uglavnom bolonjez duzine 5-6 metara. Struna na masinici bi trebala da
bude promera 0.18mm, jer mrenu ipak pecamo i u brzim delovima reka, a i nadamo se udarcu primeraka od 1-4 kg. Udica za pecanje mrene je velicine 8 ili 10, i
preporuka je da bude malo jaca udica ( kovana). Dok pitanje plovka resavamo na licu mesta u zavisnosti od date situacije, u brzim delovima koristimo plovke
nosivosti od 4-10 grama, dok u mirnijim delovima reka koristimo od 1-4 grama.
Za pecanje mrene bitnu ulogu igra i prihrana, ali o tome i pecanju zimi i leti u nekom od kasnijih postova, kao i o mamcima za pecanje ove vrste.
Uglavnom ovo su neke osnovne stvari za pocetnike u pecanju mrena. Ovo je potreban pribor sa kojim mozete poceti da ulazite u tajne pecanje ove veoma borbene i
sportske ribe.
Da ne zaboravimo da je lovostaj mrene od 1 aprila do 31 maja, toga bi trebali da se pridrzavaju svi ribolovci, da bi mogli i u buducnosti da pecamo ovu veoma
intereantnu i atraktivnu ribu.
Bistro !!!!