Ribolov u Grckoj je itekako moguc i dok ste na letovanju. Ovde cu pokusati da vam dam par korisnih saveta iz licnog iskustva, jer pecam tamo unazad 10-tak godina svake godine.
Uglavnom letujem u i oko Paralije, ali sve to sto se primenjuje na ovom delu grckog mora mozete primeniti u bilo kom delu da letujete. Ako izaberete neku reku za pecanje u blizini mora ( najpoznatije Strimonas u predelu Asprovalte, i Pinjos u predelu Nei Porija) mozete pecati svu ribu koju pecate i na nasim vodama i na istim sistemima i nacinima pecanja. Razlika je jedina sto ako pecate na delu uliva reke u more mozete uspesno pecati i morsku ribu koja ulazi u te reke, ali se ne udaljava mnogo od uliva. Najcesce pecana riba na ovakvim mestima je Cipal, i to na hleba kao sto pecamo skobalja, znaci skroz isti nacin pecanja.
Ako se odlucite za pecanje u moru i tu imate vise varijanti i opcija. Ako zelite malo vece i ozbiljnije ulove preporucio bih vam svaku luku koju mozete naci, ima ih u dosta mesta u Grckoj ( Paralija, Stavros, Platamona itd). U luci pored spara i iglice ima Cipla u ogromnim jatima i peca se odlicno na hleba. Ako pokusate sa nekim drugim mamcima, crvi, skoljke ili slicno, ocekujte uglavnom sitne sparove koji i nisu toliko interesantni za pecanje, zato je mora preporuka pecanje na hleba.
Ako nemate luku u blizini onda po mogucstvu probajte da nadjete neko stenje ili slicno gde nema kupaca i tu okusajte srecu opet pokusavajuci da upecate Cipla, ali vam je sigurnija varijanta pecanje spara koga u takvim delovima ima u izobilju.
Sto se tice pecanja od obale ili plaze, tu je jedina mogucnost pecanja nocu na ampule, mada to ne daje neke zapazene rezultate, s tim sto pak dubinsko pecanje nocu od plaze moze i da vas nagradi nekom vecom ribom, sve u zavisnosti od mesta gde pecate. Tu se uglavnom koriste teski dubinci sa debelom strunom i velikim masinicama, zbog daljeg zabacaja, a od mamaca se koristi parce ribice. Najbolja riba za mamac za ovakvo pecanje je sardela, koja se reze na sitnije delove i kaci na udicu velicine 2-4.
Pecanje na voblere je takodje moguce, ali je uglavnom izvodljivo samo iz camca na pucini, a to je ipak malo teze organizovati dok ste na odmoru. Inace na ovaj nacin se uspesno pecaju i Orade i Brancini.
Nadam se da ce vam ovo barem malo olaksati ribolov dok ste na letovanju...
Bistro !!!!!
Uglavnom letujem u i oko Paralije, ali sve to sto se primenjuje na ovom delu grckog mora mozete primeniti u bilo kom delu da letujete. Ako izaberete neku reku za pecanje u blizini mora ( najpoznatije Strimonas u predelu Asprovalte, i Pinjos u predelu Nei Porija) mozete pecati svu ribu koju pecate i na nasim vodama i na istim sistemima i nacinima pecanja. Razlika je jedina sto ako pecate na delu uliva reke u more mozete uspesno pecati i morsku ribu koja ulazi u te reke, ali se ne udaljava mnogo od uliva. Najcesce pecana riba na ovakvim mestima je Cipal, i to na hleba kao sto pecamo skobalja, znaci skroz isti nacin pecanja.
Ako se odlucite za pecanje u moru i tu imate vise varijanti i opcija. Ako zelite malo vece i ozbiljnije ulove preporucio bih vam svaku luku koju mozete naci, ima ih u dosta mesta u Grckoj ( Paralija, Stavros, Platamona itd). U luci pored spara i iglice ima Cipla u ogromnim jatima i peca se odlicno na hleba. Ako pokusate sa nekim drugim mamcima, crvi, skoljke ili slicno, ocekujte uglavnom sitne sparove koji i nisu toliko interesantni za pecanje, zato je mora preporuka pecanje na hleba.
Ako nemate luku u blizini onda po mogucstvu probajte da nadjete neko stenje ili slicno gde nema kupaca i tu okusajte srecu opet pokusavajuci da upecate Cipla, ali vam je sigurnija varijanta pecanje spara koga u takvim delovima ima u izobilju.
Sto se tice pecanja od obale ili plaze, tu je jedina mogucnost pecanja nocu na ampule, mada to ne daje neke zapazene rezultate, s tim sto pak dubinsko pecanje nocu od plaze moze i da vas nagradi nekom vecom ribom, sve u zavisnosti od mesta gde pecate. Tu se uglavnom koriste teski dubinci sa debelom strunom i velikim masinicama, zbog daljeg zabacaja, a od mamaca se koristi parce ribice. Najbolja riba za mamac za ovakvo pecanje je sardela, koja se reze na sitnije delove i kaci na udicu velicine 2-4.
Pecanje na voblere je takodje moguce, ali je uglavnom izvodljivo samo iz camca na pucini, a to je ipak malo teze organizovati dok ste na odmoru. Inace na ovaj nacin se uspesno pecaju i Orade i Brancini.
Nadam se da ce vam ovo barem malo olaksati ribolov dok ste na letovanju...
Bistro !!!!!