Skobalj je riba koja obitava kako u brzim recnim tokovima, tako i u mirnim delovima reka.Naravno i nacin pecanja se razlikuje od toga za koj deo reke se odlucimo.
Posto smo vec pisali o pecanju u brzoj vodi, sada cemo se pozabaviti nacinom pecanja skobalja u mirnijim delovima reka.
Skobalj je kao sto smo rekli jatna riba, i ako uspemo da lociramo mesto gde se nalazi skobalj mozemo ocekivati i dobar ulov. Ako u ribolov stignemo rano ujutru olaksano
nam je lociranje skobalja, jer on voli ujutru da se izbacuje iznad povrsine vode, ili da samo pravi krugove po povrsini vode bez izbacivanja. Pri odabiru mesta za
pecanje u mirnoj vodi, uglavnom se peca na poznatim mestima u nasem, vasem kraju. To su zimi uglavnom zimovnici gde riba obitava i dubina se krece u rasponu od 1-2 metra,
to je i idealna dubina za ovu vrstu pecanja skobalja.
Nasuprot pecanju u brzoj vodi, ovde su nam potrebni sto laksi i osetljiviji sistemi, po mogucnosti i stapovi.
Najlon za pecanje u mirnoj vodi se koristi uglavnom 0.12-0.14, mada ja licno dajem prednost tanjem najlonu, tako da pecam iskljucivo sa tanjim najlonima ili strunama.
Stap ne bi trebao da bude robustan kao ni masinica, najvise zbog samog uzivanja u pecanju i vadjenju riba u tim uslovima. Udica koja nam je potrebna je velicine
12 ili 14, u zavisnosti od toga koliki skobalji se javljaju na odredjenom mestu.
Plovak je po meni jedan od najbitnijih detalja za mirnu vodu, i on treba da bude sto laksi, 1gr najbolje, i veoma precizno izbalansiran. Znaci ako je antena plovka
4 santimetra, balansiramo plovak do onog trenutka dok antena plovka ne viri iz vode nekih 0.5 cm. To je veoma bitno jer skobalj u mirnoj vodi ne uzima halapljivo
kao u brzoj vodi, jer ima vremena i da se poigra sa mamcem, pa se tako desava da puno puta plovak i ne potone, vec jednostavno samo promeni pravac ili zastane, sto
je pravi trenutak za kontru.
Nadam se ce ovo pomoci nekome u pecanju skobalja u mirnim vodama.
Bistro !!!!