Skobalj je jatna riba, i veoma vaznu ulogu ima prihranjivanje mesta za pecanje. Jer ako uspemo da zainteresujemo skobalja sa prihranom, veoma su velike sanse da
se pojavi vece jato skobalja.
Svako ima neki svoj nacin za prihranjivanje skobalja, pricacemo o 3 nacina koji su najrasprostranjeniji u prakticnom ribolovu.
Naravno, i samo mesta pecanja ima uticaj za kakvu cemo se vrstu prihrane odluciti.
Na prvom mestu bih stavio klasicno prihranjivanje takozvanim bombama od bajatog hleba ( taze nije dobar iz razloga sto se slabije raspada i zgletavi se).
Kao prvo sta treba da uradimo kada se spremamo za prihranjivanje ribe na ovaj nacin, jeste da odredimo koliko nam kamenje treba, tj. ako je mirnija voda, onda
uzimamo manje oblutke, a ako je jaca voda, onda uzimamo malo krupnije oblutke kamena. Proces pravljenja bombi je sledeci : hleb se okrene, tako da sredina hleba
bude sa spoljne strane, a kora iznutra. Podeli se na otprilike 5 dela ( od jednog hleba pravimo oko 5 vezanih bombi), i onda se kamen stavlja tako da ga hleb
prekrije, s tim da je sredina hleba sa spoljne strane. Za motanje bombi koristimo konac na kalemu ( sto tanji, to je bolji, iz razloga da kada mozda i zakacimo bombu
taj konac po mogucstvu pukne i ne napravi problem kao sto je kidanje udice, ili vadjenje bombe). Kada smo namotali bombe, ribu hranimo otprilike 4-6 metara nizvodno
od mesta gde mi stojimo, iz razloga jer nam je u tom delu voznja najidealnija, tako da pri zadrzavanju mamca iznad bombi riba moze najlakse da uzme mamac.
Za skroz mirna i duboka mesta ne koristimo ovu vrstu prihrane, iz razloga jer je tu voda spora, i nema tu moc da vremenom kamenje od bombi na kojima ostaje konac
odnese nizvodno, vec je to kamenje stalno tu sa koncem, i vremenom riba izbegava taj deo za boravak i hranjenje.
Znaci u mirnim i dubokim mestima koristimo drugi vid prihrane, a to je sledeci : sada pravimo takozvane ljigave bombe od taze hleba. Isto se hleb podeli na nekih
5 delova, s tim sto sada jedan po jedan deo potopimo u vodu na nekih 5 sekundi ( da ne bi upio mnogo vodu) i onda to parce hleba mesimo rukama sve dok ne dobijemo
homogenu i cvrstu smesu. U tako pripremljen komad ubacujemo kamen manje velicine nego sto koristimo pri prihranjivanju vezanim bombama. Bombe bacamo takodje
nekih 4-6 metara nizvodno, ali ovim nacinom nema ostataka konca na kamenu, vec kada hleb bude pojeden ili se skine sa kamena, ostaje cist kamen koji ne smeta ribama.
Treci nacin prihranjivanja skobalja je kupovnom hranom za belu ribu, koja se mesa sa glinom za pecanje, uz dodatak odredjene kolicine crvica. Otprilike na 1 kg hrane
ide 3 kg gline i oko 0.5 litra crvica. Hrana i glina se izmesaju u kanti za pripremu hrane na suvo, a onda se postepeno hrana vlazi vodom dok ne dobijemo odgovarajucu
gustinu hrane. Na kraju dodajemo crvice, i od dobijene smese pravimo kugle velicine pesnice u koje ne stavljamo kamenje, vec ih bacamo bez kamena. Za mesto bacanja
vazi isto pravilo kao i kod prethodnih nacina prihrane, s tim sto ovde mozemo i baciti pravo ispred nas, jer se ova hrana mnogo brze rastvara i krece nizvodno.
Po pravilu pri ovakvom prihranjivanju pecamo na crvice.
Sigurno je da ima i drugih nacina prihranjivanja skobalja, ali je ovo neki standard, koji uglavnom daje odlicne rezultate, tako da se nadam da cete imati uspeha
u ribolovu skobalja sa ovakvim nacinom prihranjivanja.
Lovostaj skobalja je propisan zakonom, i ovu ribu nije dozvoljeno pecati u periodu od 15.aprila do 31. maja.
Bistro !!!!
se pojavi vece jato skobalja.
Svako ima neki svoj nacin za prihranjivanje skobalja, pricacemo o 3 nacina koji su najrasprostranjeniji u prakticnom ribolovu.
Naravno, i samo mesta pecanja ima uticaj za kakvu cemo se vrstu prihrane odluciti.
Na prvom mestu bih stavio klasicno prihranjivanje takozvanim bombama od bajatog hleba ( taze nije dobar iz razloga sto se slabije raspada i zgletavi se).
Kao prvo sta treba da uradimo kada se spremamo za prihranjivanje ribe na ovaj nacin, jeste da odredimo koliko nam kamenje treba, tj. ako je mirnija voda, onda
uzimamo manje oblutke, a ako je jaca voda, onda uzimamo malo krupnije oblutke kamena. Proces pravljenja bombi je sledeci : hleb se okrene, tako da sredina hleba
bude sa spoljne strane, a kora iznutra. Podeli se na otprilike 5 dela ( od jednog hleba pravimo oko 5 vezanih bombi), i onda se kamen stavlja tako da ga hleb
prekrije, s tim da je sredina hleba sa spoljne strane. Za motanje bombi koristimo konac na kalemu ( sto tanji, to je bolji, iz razloga da kada mozda i zakacimo bombu
taj konac po mogucstvu pukne i ne napravi problem kao sto je kidanje udice, ili vadjenje bombe). Kada smo namotali bombe, ribu hranimo otprilike 4-6 metara nizvodno
od mesta gde mi stojimo, iz razloga jer nam je u tom delu voznja najidealnija, tako da pri zadrzavanju mamca iznad bombi riba moze najlakse da uzme mamac.
Za skroz mirna i duboka mesta ne koristimo ovu vrstu prihrane, iz razloga jer je tu voda spora, i nema tu moc da vremenom kamenje od bombi na kojima ostaje konac
odnese nizvodno, vec je to kamenje stalno tu sa koncem, i vremenom riba izbegava taj deo za boravak i hranjenje.
Znaci u mirnim i dubokim mestima koristimo drugi vid prihrane, a to je sledeci : sada pravimo takozvane ljigave bombe od taze hleba. Isto se hleb podeli na nekih
5 delova, s tim sto sada jedan po jedan deo potopimo u vodu na nekih 5 sekundi ( da ne bi upio mnogo vodu) i onda to parce hleba mesimo rukama sve dok ne dobijemo
homogenu i cvrstu smesu. U tako pripremljen komad ubacujemo kamen manje velicine nego sto koristimo pri prihranjivanju vezanim bombama. Bombe bacamo takodje
nekih 4-6 metara nizvodno, ali ovim nacinom nema ostataka konca na kamenu, vec kada hleb bude pojeden ili se skine sa kamena, ostaje cist kamen koji ne smeta ribama.
Treci nacin prihranjivanja skobalja je kupovnom hranom za belu ribu, koja se mesa sa glinom za pecanje, uz dodatak odredjene kolicine crvica. Otprilike na 1 kg hrane
ide 3 kg gline i oko 0.5 litra crvica. Hrana i glina se izmesaju u kanti za pripremu hrane na suvo, a onda se postepeno hrana vlazi vodom dok ne dobijemo odgovarajucu
gustinu hrane. Na kraju dodajemo crvice, i od dobijene smese pravimo kugle velicine pesnice u koje ne stavljamo kamenje, vec ih bacamo bez kamena. Za mesto bacanja
vazi isto pravilo kao i kod prethodnih nacina prihrane, s tim sto ovde mozemo i baciti pravo ispred nas, jer se ova hrana mnogo brze rastvara i krece nizvodno.
Po pravilu pri ovakvom prihranjivanju pecamo na crvice.
Sigurno je da ima i drugih nacina prihranjivanja skobalja, ali je ovo neki standard, koji uglavnom daje odlicne rezultate, tako da se nadam da cete imati uspeha
u ribolovu skobalja sa ovakvim nacinom prihranjivanja.
Lovostaj skobalja je propisan zakonom, i ovu ribu nije dozvoljeno pecati u periodu od 15.aprila do 31. maja.
Bistro !!!!