четвртак, 8. август 2013.

Pecanje mrene kotrljanjem

Pecanje mrene je jedan poseban dozivljaj za svakog ribolovca. Mrena je jedna od najborbenijih riba sa kojima se susrecemo mi plovkarosi. Pored pecanja mrene na voznju i patent, o cemu sam pisao, postoji i sistem pecanja mrene na takozvano kotrljanje.
Sta nam je potrebno za ovaj sistem i kako se on primenjuje.
Potreban nam je stap sa vodjicama duzine 5-6 metara, struna promila 0.18-0.20, plovak od 1 grama, olova
u gramazi od 2-3grama i udica velicine 8-10. Mamac moze biti kako hleb tako i crvici, i ovo su dva najbolja
mamca za ovaj nacin pecanja.
Na ovaj nacin pecamo u brzoj vodi tj. brzacima tako sto plovak dizemo za jedno metar vise od realne dubine. Zabacujemo pravo iznad nas, nikada uzvodno, i plovak drzimo iznad vode, prateci njegovo kretanje kako reka tece. Olova se kotrljaju po dnu reke, preskacuci kamen po kamen dok mrena na naidje na mamac. U slucaju da plovak stane, malo samo podignemo stap i plovak ce opet krenuti. Udarac ribe se ne
ogleda u trzaju plovka, vec u 90% slucajeva ostetimo udarac na ruci, i tada kontriramo. Nekada moze da se desi da se ne oseti udarac na ruku, vec da plovak krene neprirodno da se krece, na primer ka drugoj obali sto je opet znak za kontru, ali su to redji slucajevi. Sve posle toga je ono sto cekamo, i uzitak u borbi sa ovom fenomenalnom ribom.
Nadam se da ce neko ko nije do sada pecao ovako, da se oproba i ima uspeha na ovaj sistem pecanja.
Niko se rodjen nije naucio, tako da slobodno eksperimentisite i probate.
Bistro !!!