Postoje vise sistema za pecanje stuke, ali ovde cemo se zadrzati na pecanje stuke sa plovkom i slobodnim mamcem.
Stap koji nam je potreban je stap duzine 3.8 metara ( moze da varira i malo gore dole), kvalitetna i veca masinica na koju moze stati nekih 100-150 metara strune promila 0.30, plovak za stuku, koji su obicno tezine 10-20 grama i udica dovoljno velika za kedera, tj. zivu ribicu, i naravno sajlica da ne bi struna bila pregrizena u toku borbe.
Kada smo stavili plovak, ispod njega ide sajlica prikacena za alku iznad koje se nalazi teze olovo. Prednost ovog sistema za pecanje stuke u odnosu na druge sisteme za pecanje je taj sto je keder potpuno slobodan i tako pokriva najvecu zapreminu vode. Videcete i na slici otprilike kako to izgleda.
Za mamac obicno koristimo razne vrste manjih riba, a najcesce manje karase, mada mozemo i zabe da koristimo koje su isto odlican izbor za pecanje stuke na plovak.
Pri ovakvom nacinu pecanja treba znati da kontriranje ne sme biti odmah po prvom mrdanju plovka, vec treba dati vremena stuki da dobro proguta kedera, i tada cemo primetiti energicno kretanje i potapanje plovka. Obicno ribolovci koji pecaju stuku broje do 10 od prvog kontakta ribe sa mamcem i tada kontriraju.
Bistro !!!!
Stap koji nam je potreban je stap duzine 3.8 metara ( moze da varira i malo gore dole), kvalitetna i veca masinica na koju moze stati nekih 100-150 metara strune promila 0.30, plovak za stuku, koji su obicno tezine 10-20 grama i udica dovoljno velika za kedera, tj. zivu ribicu, i naravno sajlica da ne bi struna bila pregrizena u toku borbe.
Kada smo stavili plovak, ispod njega ide sajlica prikacena za alku iznad koje se nalazi teze olovo. Prednost ovog sistema za pecanje stuke u odnosu na druge sisteme za pecanje je taj sto je keder potpuno slobodan i tako pokriva najvecu zapreminu vode. Videcete i na slici otprilike kako to izgleda.
Za mamac obicno koristimo razne vrste manjih riba, a najcesce manje karase, mada mozemo i zabe da koristimo koje su isto odlican izbor za pecanje stuke na plovak.
Pri ovakvom nacinu pecanja treba znati da kontriranje ne sme biti odmah po prvom mrdanju plovka, vec treba dati vremena stuki da dobro proguta kedera, i tada cemo primetiti energicno kretanje i potapanje plovka. Obicno ribolovci koji pecaju stuku broje do 10 od prvog kontakta ribe sa mamcem i tada kontriraju.
Bistro !!!!